Heb je één van onze portfolio webinars gevolgd en wil je de besproken vragen nog eens rustig doorlezen? Dat kan. Op deze pagina vind je de belangrijkste vragen met bijbehorende antwoorden. Ook vind je hier meer informatie over de verschillende soorten portfolio’s. Wil je liever een video van één van de webinars terugkijken? Dat kan ook. De video kijk je hier terug.
De verschillende soorten portfolio's
Presentatieportfolio
Ontwikkelingsportfolio
Beoordelingsportfolio
- Bevat items toegevoegd door leerlingen die laten zien waar zij goed in zijn.
- Doel: Inzicht in kwaliteiten.
- Bevat opdrachten, het eindresultaat en reflectie.
- Doel:
- Bewust worden van de manier van leren.
- Inzicht geven in de voortgang van het proces.
- Bevat het eindresultaat.
- Doel:
- Inzicht geven in het resultaat.
- Bewust worden van wat je hebt geleerd.
Voordelen van het eigenaarschap bij het kind
- De leerling neemt verantwoordelijkheid in het leerproces doordat hij/zij een selectie kan maken.
- De leerling leert de waarde van het bewaren van bewijsstukken.
- De leerling ziet waar zijn/haar talenten liggen en het maakt de leerlijn zichtbaar.
Gestelde vragen en bijbehorende antwoorden
Het portfolio is, met een Premium School-account, nu nog gratis te gebruiken. In de toekomst zullen de kosten waarschijnlijk €1,- per leerling per jaar zijn. Tot die tijd kunnen jullie het portfolio gratis uitproberen. Uiteraard laten we het weten zodra we kosten in rekening gaan brengen. Jullie kunnen dan alsnog bepalen om toch niet verder te gaan met het SchouderCom portfolio.
Dit is niet per se nodig. Leerlingen kunnen portfolio bijdragen delen met externe partijen, zoals bijvoorbeeld opa en oma. Zij krijgen dan een mail met een link naar de gedeelde portfolio bijdrage. Zo kan de leerling bijvoorbeeld een werkstuk delen.
Kinderen kunnen verschillende versies van een opdracht uploaden. Zij uploaden bijvoorbeeld een nieuwe versie als er feedback verwerkt is. De leerling bepaald zelf of al deze versies gedeeld worden met ouders. Zij kunnen er ook voor kiezen om alleen de laatste versie te delen. Leerkrachten hebben altijd inzicht in alle versies en kunnen dit tijdens een oudergesprek bespreken. Om dit makkelijker te maken is het mogelijk om, bijvoorbeeld het vak rekenen, aan een opdracht te hangen via de leerlijnen en labels.
Bij lagere groepen heb je natuurlijk niet hetzelfde schoolwerk als bij de hogere groepen. Als je een portfolio voor de kleuterklassen start is het mogelijk dat er foto’s en/of video’s van de schoolwerken worden gemaakt om in het portfolio te plaatsen. Doordat het portfolio meegroeit met de leerling, zal deze uiteindelijk in de hogere groepen zelf actief eraan gaan werken. Na groep 8 nemen leerlingen het portfolio mee naar het voortgezet onderwijs.
Jazeker, leerlingen loggen dan in via een plaatjeswachtwoord. Dit is bijvoorbeeld handiger voor de lagere klassen. Je kunt ook later (in de hogere klassen) het e-mailadres van leerlingen alsnog toevoegen zodat zij met een gebruikersnaam en wachtwoord kunnen inloggen.
Een etalage van een leerling toont alle portfolio bijdragen waar de leerling trots op is en die hij/zij graag wil delen. Alle opdrachten komen onder elkaar te staan en vormen een soort tijdlijn.
Jullie hebben eigenlijk naar een combinatie van de verschillende portfolio’s gekeken. Afhankelijk van welke opties jullie gebruiken, wordt het SchouderCom-portfolio een presentatie- ontwikkelings- of beoordelingsportolio. Het is niet nodig om een van de portfolio’s te kiezen, jullie kunnen alle 3 de portfolio’s aanbieden aan de leerlingen.
Jazeker, binnen SchouderCom heet het gewoon het portfolio.
Een beoordelingsportfolio bevat eindresultaten. Dit kunnen opdrachten zijn, maar ook evaluatieformulieren of andere beoordelingen. Het is bedoeld de leerling inzicht te geven in het behaalde resultaat.
Jazeker dit kan. Er zijn verschillende opties aan- of uit te zetten binnen het SchouderCom portfolio. Zo kunnen jullie zelf bepalen welk type portfolio jullie aanmaken.
Dit is een vraag waar wij ook al druk mee bezig zijn. Op dit moment hebben wij alleen de evaluatieformulieren om resultaten te koppelen aan het portfolio. Wij zijn zeer benieuwd naar wat er nog meer toegevoegd kan worden om die koppeling te verbeteren. Hier hebben wij jullie hulp hard bij nodig. Mochten jullie hierover ideeën hebben, dan horen wij dit graag!
Je kunt in het portfolio evaluatieformulieren aanmaken. Hier voeg je zelf vragen aan toe. Je kunt dus zelf een digitale versie van het “driehoek” evaluatieblad toevoegen aan het portfolio. Hebben jullie al een papieren portfolio, dan kun je de bijdragen hiervan inscannen en uploaden in het SchouderCom portfolio.
Op dit moment is het portfolio niet uit te printen. We zijn wel druk bezig om per portfolio een speciale link te ontwikkelen. Deze link blijft toegankelijk, ook nadat leerlingen van school zijn gegaan. Via deze link kunnen leerlingen het portfolio downloaden. Wij verwachten dat deze optie voor het einde van dit schooljaar af is.
Jullie kunnen ervoor kiezen om alle instellingen door jullie ICT-coördinator te laten verzorgen, zoals het aanzetten van de portfolio’s, aanmaken van evaluatieformulieren, leerlijnen aanmaken, etc. Dan hoeven leerkrachten alleen nog maar opdrachten aan te maken en deze te koppelen aan de gewenste leerlijnen. Onze ervaring is dat dit goed gaat. Met het portfolio starten is eigenlijk een kwestie van gewoon proberen en jullie kunnen bijvoorbeeld ook eerst starten met slechts één klas. Komen jullie er toch niet uit? Dan bieden wij uiteraard ondersteuning.